keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Ihan vain lääkkeeksi

Vaimo mietti aamulla, että tuntuu hullulta lipittää kahvia monta kuppia päivässä, kun se ei oikeasti piristä häntä yhtään. Totesin, että toleranssi on tainnut nousta liikaa vuosien myötä, mutta että eikös kahvista nykytiedon mukaan ole kamalan paljon kaikenlaista terveyshyötyä. En siinä tilanteessa muistanut yhtään esimerkkiä, eikä muistanut vaimokaan, joten pakkohan se oli asia tarkistaa.

Kahvin terveysvaikutuksia on tutkittu vaikka huru mycky, mikä on tietysti luonnollista, koska sitä juodaankin niin jumalattoman paljon. Uusimpien tutkimusten mukaan kahvi vähentää kakkostyypin diabeteksen, maksasyövän ja Parkinsonin taudin riskiä. Ei paha. Kofeiini saattaa sekä suojata aivosoluja että helpottaa jo ilmenneitä oireita. Lapsuusiän diabetekseen kahvilla ei ole vaikutusta, mutta harvempi lapsi kai kahvia juokaan…

Jonkun tutkimuksen mukaan kofeiinia käyttävillä naisilla havaittiin hitaampaa kognitiivisten kykyjen heikkenemistä kuin kofeiinia käyttämättömillä naisilla. Tarkoittaa siis suomeksi sanottuna älliä. Se ei selvinnyt, mikä tilanne on miesten kohdalla vai onko tutkittu vain naisia. Sillä ei kai kuitenkaan ole väliä, nauttiiko kofeiininsa kahvina vai pillerinä vai energiajuomana.

Eikä tässä vielä kaikki. Kofeiinin on havaittu tehostavan vastustuskykyä ja on mahdollista, että se helpottaa allergioita vähentämällä histamiinien määrää elimistössä. Vastustuskykyjuttu saattaa liittyä myös kahvin sisältämiin antioksidantteihin, vaikka on kyllä sanottava, että itse suhtaudun vähän skeptisesti sellaisten olemassaoloon (saati terveysvaikutuksiin).

Niin ja ilmeisesti kofeiini parantaa havaintokykyä ja lähimuistia silloinkin, kun se ei suoranaisesti tunnu ”friskaavan”.

Näihin faktoihin – vaikka sanovatkin, että lisätutkimuksia tarvitaan – kun lisää vielä sen, että suklaa ja pähkinät estävät sydän- ja verisuonitauteja, niin eihän maailmassa ole enää mitään terveellisempää kuin vaimon suosikkivälipala: muumimukillinen kahvia ja geisha-patukka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti