torstai 3. toukokuuta 2012

Kahvidrinksu piristää arjen keskellä


Päivällisen jälkeen maistuu tavallinen kahvi, mutta aivan erityisen hyvän päivällisen jälkeen tekee mieli vähän luksusta arjen keskelle. Silloin toimii kahvidrinkki, joka korvaa sekä kahvin että jälkiruoan.

Kun pääsee vauhtiin ja saa itseluottamusta, kahvidrinkkejä oppii improvisoimaan aineksista, joita kotoa sattuu löytymään. Drinkin voi tehdä käytännössä melkein mistä tahansa vahvasta alkoholista, ja jos ruokakomerossa on lisäksi jotain makusiirappia, niin a vot. Myös kahviksi käy tavallisen suodatinkahvin lisäksi oikein hyvin joku erikoiskahvi tai valmiiksi maustettu kahvi.

Drinkkiteknisesti kahvidrinkki rakennetaan suoraan tarjoilulasiin. Ihan ensiksi lasi lämmitetään (esimerkiksi huuhtomalla kuumalla vedellä). Kahvi kannattaa muistaa keittää vähän tavallista vanhemmaksi. Mahdollinen kerma vatkataan kevyesti.

Varmaankin kaikkein tunnetuin kahvidrinkki, Irish coffee, on hyvä ja turvallinen ensimmäinen kokeilu. Se tehdään näin:

  • Lämmitä jalallinen lasi (viinilasikin käy).
  • Mittaa pohjalle pari teelusikallista fariinisokeria.
  • Lisää noin 10 senttilitraa vahvaa kahvia.
  • Lisää 4 cl hyvää (tietenkin irlantilaista) viskiä.
  • Sekoita sen verran, että sokeri liukenee.
  • Valuta lusikasta löysää kermavaahtoa ”kanneksi” päälle.
  • Kerman päälle voi vielä pudottaa hyppysellisen pikakahvijauhetta.

Oma suosikkini on makeahko ja isänmaallinen Finlandia coffee. Rakenna tämä Iittalan jalalliseen Ultima Thule -lasiin, niin kelpaa vaikka Mannerheimille:
  • Mittaa lämpimän lasin pohjalle 2 cl Finlandia-vodkaa ja 2 cl Lapponia-lakkalikööriä.
  • Kaada päälle 10 cl kahvia.
  • Peitä kermavaahdolla.
  • Laita Sibeliusta soimaan ja nauti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti