Päivällisen jälkeen maistuu tavallinen kahvi,
mutta aivan erityisen hyvän päivällisen jälkeen tekee mieli vähän
luksusta arjen keskelle. Silloin toimii kahvidrinkki, joka korvaa
sekä kahvin että jälkiruoan.
Kun pääsee vauhtiin ja saa
itseluottamusta, kahvidrinkkejä oppii improvisoimaan aineksista,
joita kotoa sattuu löytymään. Drinkin voi tehdä käytännössä
melkein mistä tahansa vahvasta alkoholista, ja jos ruokakomerossa on
lisäksi jotain makusiirappia, niin a vot. Myös kahviksi käy
tavallisen suodatinkahvin lisäksi oikein hyvin joku erikoiskahvi tai
valmiiksi maustettu kahvi.
Drinkkiteknisesti kahvidrinkki
rakennetaan suoraan tarjoilulasiin. Ihan ensiksi lasi lämmitetään
(esimerkiksi huuhtomalla kuumalla vedellä). Kahvi kannattaa muistaa
keittää vähän tavallista vanhemmaksi. Mahdollinen kerma vatkataan
kevyesti.
Varmaankin kaikkein tunnetuin
kahvidrinkki, Irish coffee, on hyvä ja turvallinen ensimmäinen
kokeilu. Se tehdään näin:
- Lämmitä jalallinen lasi (viinilasikin käy).
- Mittaa pohjalle pari teelusikallista fariinisokeria.
- Lisää noin 10 senttilitraa vahvaa kahvia.
- Lisää 4 cl hyvää (tietenkin irlantilaista) viskiä.
- Sekoita sen verran, että sokeri liukenee.
- Valuta lusikasta löysää kermavaahtoa ”kanneksi” päälle.
- Kerman päälle voi vielä pudottaa hyppysellisen pikakahvijauhetta.
Oma suosikkini on makeahko ja
isänmaallinen Finlandia coffee. Rakenna tämä Iittalan jalalliseen
Ultima Thule -lasiin, niin kelpaa vaikka Mannerheimille:
- Mittaa lämpimän lasin pohjalle 2 cl Finlandia-vodkaa ja 2 cl Lapponia-lakkalikööriä.
- Kaada päälle 10 cl kahvia.
- Peitä kermavaahdolla.
- Laita Sibeliusta soimaan ja nauti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti